Uluslararası Taşımacılık İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

uluslararası tasimacilik

Uluslararası taşımacılık, çoğunlukla büyük firmaların tercih ettiği ve büyük nakliye ve sevkiyat süreçlerinin olduğu taşımacılık yöntemlerini kapsar. Gönderim yapan tek bir firma olabileceği gibi birden çok gönderici ve alıcının olduğu durumlar da olabilir. Her biri için ayrı taşımacılık yöntemi mevcuttur. Avantajlı olduğu için sıklıkta tercih edilen yöntemlerden biri ise grupaj taşımacılık şeklidir.

Grupaj kargonun avantajı, farklı kişilere ait kargoların tek bir araçta birleştirilerek gönderilebilmesidir. Parsiyel taşımacılık da benzeri şekildedir. Göndericiler de farklı olduğundan ortak bir nakliye ücreti vardır denilebilir. Tek araç nakliyesini karşılamaktansa ürün bazında nakliye ödemesi gönderici firmalar tarafından yapılır.

Uluslararası taşımacılıkta hangi yöntem tercih edilecekse buna bağlı olarak gerekli evraklar oluşturulmalıdır. Grupaj taşıma yapılıyorsa tüm yük, toplu olarak tek bir konşimentoda gösterilmelidir. Konşimento, malın nakliye firmasına teslim edildiğini gösteren belgedir.

Yurt Dışı Nakliyesi İçin Hangi Belgeler Olmalı?

Söz konusu yurt dışı nakliye

si olunca, ülke için olandan daha farklı belgelere ihtiyaç duyulabilir. Bunlar arasında, ülkeden ülkeye değişebilecek farklı gereklilikler de olabilir. Anlaşılan lojistik firması, gerekli olan tüm belgeleri sağlayarak gönderici firmanın tüm yükünü üzerinden alır.

Uluslararası taşımacılık; karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu olarak dört farklı şekilde gerçekleşir. Alıcının konumuna göre yalnızca biri yeterli olabileceği gibi bazı durumlarda 2 veya 3 farklı yol seçeneği de kullanılabilir. Her biri için ortak olarak hazırlanması gereken belgelerin bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Vesaik mukabili belgesi
  • Gümrük çıkış beyannamesi
  • Konşimento yetki belgesi
  • Pozisyon dosyası
  • Uluslararası taşıma bedeli navlun
  • Sigorta belgeleri
  • Dolaşım belgeleri
  • Finansal durum belgeleri

Bunlara ek olarak nakliye yapacak kişide aranan belgeler ise şöyledir:

  • K1 yetki belgesi
  • SRC3 belgesi
  • Sürücüler için psikoteknik raporu

Uluslararası Taşımacılık İçin Gereken Evrakların Geçerlilik Süresi Nedir?

Her resmi belge ve evrakta olduğu gibi uluslararası taşımacılık için hazırladığınız evrakların da bir geçerlilik süresi mevcuttur. Ancak öncelikle iki tip belge olduğu bilinmelidir. Biri uzun süreli belgeler diğeri ise o an taşınacak ürüne bağlı olarak hazırlanan belgelerdir.

Kısa süreli belgeler, yalnızca ürün ve sevkiyat özelinde hazırlanan belgelerdir. Nakliye başlangıcından teslimine kadar olan süreye kadar geçerliliğini korur. Ürün müşteriye ulaştığı an, belge hükmünü yitirir.

Uzun süreli belgeler, araç ve sürücü odaklı belgeleri kapsar. Bu belgelerin ise geçerlilik süresi 5 yıldır. Beş yıl geçtikten sonra yenileme yapılması gerekir. Belgesi yenilenmemiş sürücü veya araç, yola çıkamaz, taşımacılık yapamaz.

Uluslararası taşımacılık için ihtiyaç duyulan tüm belgeler hazırlandıktan sonra sevkiyat aracı yola çıkar. Hangi ülke olursa olsun, öncelik gümrüğe ulaşılmasıdır. Gümrükte de çeşitli evraklar istenir. İmza sirküleri, faaliyet belgeleri, ürünün orijinal faturası, bakım onarım belgesi, ihracat belgeleri ve ordino, bunlardan bazılarıdır.

Belgelerin tümü eksiksiz hazırlanarak gümrüğe gidildiğinde buradaki süreç de uzamadan hızlı bir şekilde devam eder. Çünkü eksik ya da hatalı belge olması durumunda sevkiyat yapılan aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmez.

Uluslararası taşımacılıkta belge avantajları arasında en önemlisi, belgelerin birden farklı dilde hazırlanmış olmasıdır. Bu, farklı ülkelere gidildiğinde süreç konusunda zaman kazandırır. Nakliye süresince gidilecek, geçilecek ülkeler bellidir. Yola çıkılmadan önce bunun planlaması yapılır. Dolayısıyla ülkeye göre özel, farklı dillerde belge hazırlamak her zaman sizi bir adım öne taşır. Sürücü ve araçların belgelerinin de güncel olması bu aşamada hiçbir sorun çıkmadan devam edilmesini sağlar.

Taşımacılık konusunda hız, en önemli ikinci noktadır. İlki ise güvenli bir taşıma olanağı sunulmasıdır. Hem güvenli hem de hızlı bir taşıma süreci için minivan taşımacılık tercih edilebilir. Minivan ile ürünler, hem ekonomik hem de hızlı bir şekilde alıcıya ulaşır. Gideceği yere bağlı olarak en geç 84 saate kadar nakliye tamamlanmış olur.