Son Kilometre Lojistiğinde (Last Mile Logistics) Karşılaşılan Zorluklar

last mile logistics

Kargo, lojistik süreçlerinde en önemli nokta, ürünün kullanıcıya ulaşma anıdır. En zorlu ve en çok zaman alan kısımlardan biri olan bu alan, kargo aşamasının da son adımı olarak bilinir. Dolayısıyla son adım teslimatı olarak da geçer. Bu aşamada bazı zorluklar yaşanabilir.

Lojistik firmasının transfer aşamasından, aracın doldurulup boşaltılmasına ve tekrar kullanıcı odaklı dağıtıma çıkmasına kadar uzanan bu süreçte, en önemli ve söz sahibi olan kısım alıcıya ürünün ulaşmasıdır. Vaktinde ulaşamayan her kargo, alıcı üzerinde de olumsuz bir izlenim bırakır. Dolayısıyla tüm lojistik firmaları hızlı kargolamaya ve ürünün dağıtım aşamasına çok önem verirler.

Son Kilometre Lojistiği Nedir?

Son kilometre lojistiği, bir ürünün depo rafından müşteriye ulaşana kadar geçen süreçteki son aşaması, “son kilometresi” olarak tanımlanır. Bu aşamada depodan özenle hazırlanıp paketlenen ürün, çeşitli nakliye ve transfer hizmetlerinden sonra sonunda alıcıya ulaşması için dağıtıma çıkar.

Gönderici – alıcı arasındaki bu iletişimin son adımı, son kilometresidir. Müşteri ile gönderici arasında adeta bir anahtar gibidir. Son kilometre lojistiği ne kadar iyi olursa müşteri memnuniyeti de aynı oradan iyi olacaktır. Bu son adım, tüm nakliye süreci düşünüldüğünde en zaman alıcı kısımdır.

Son Adım Teslimatı Nasıl Gerçekleşir?

Son adım teslimatı, ürünlerin dağıtım deposuna geldikten sonra müşteriye ulaşması sürecidir. Bu aşamaya gelene kadar yurt dışı veya yurt içi, kargonun gönderildiği yere bağlı olarak satın alınan ürün, çeşitli nakliye aşamalarından geçer. Birçok transfer noktasında durabilir. Burada göndericinin anlaşmış olduğu lojistik firmasına bağlı olarak süreci hızlandıracak çeşitli taşımacılık yöntemleri kullanılabilir. Her ne yöntem ile gelirse gelsin, sürecin en son adımı, son kilometre lojistiği olarak geçer.

İngilizce Last mile logistics olarak da bilinen bu aşama, nakliye sürecinin en pahalı aşamalarından biridir. Bunun sebebi de müşteriye giden son aşama olmasından dolayı, kargo firmalarının ekstra hızlı olmaya çalışmasıdır. Bunun için gönderici taraflar da ultra expres taşımacılık yöntemlerini seçebilirler. Ultra express ile zaman hassasiyeti olan ürünler, alıcıya ekstra hızlı şekilde ulaştırılır.

Tek bir alıcıya, zaman hassasiyetli ürünler teslim edileceği zaman ise Speedy Taşımacılık seçenekleri değerlendirilebilir. Ultra express orta büyüklükteki bir araçla; speedy ise daha ufak tek bir araç ve tek bir alıcıya göre yola çıkar.

Last Mile Logistics Sürecinde Karşılaşılan Zorluklar

Last Mile süreci, müşteriye doğru son adım olduğundan ekstra zorluklar yaşanabilir. Müşteri açısından bakıldığında da en heyecanlı bekleyiş dönemidir. Artık kargo dağıtım şubesine ulaşmış, dağıtım aracına yüklenmiş ve alıcıya gitmek üzere yola çıkmış durumdadır. Teknolojisinin gelişmesi ile birlikte bu süreç de alıcı ve satıcı tarafından anlık olarak takip edilebilir. Dolayısıyla her gecikme, alıcıya da an be an görünecektir. Göndericinin sağlıklı bir iletişim ve alışveriş sürecini desteklemesi için güvenilir ve hızlı lojistik firmaları ile çalışması önemlidir. Alanında uzman bir lojistik firması ile çalışıldığında sorunsuz ve hızlı teslimat yapılabilir. Çok acil durumlar için minivan taşımacılık tercih edilebilir. Minivan ile ürün, 24 – 84 saat aralığında hızlı bir şekilde teslim edilir.

Son kilometre lojistiğinde görülebilen bazı zorluklar:

  • Şehir hayatında trafiğin çok olmasına bağlı olarak gecikmeler
  • Kırsal hayatta iki güzergah arasının çok uzak olması
  • İnternet bağlantısının iyi olmadığı yerlerde anlık takip yapılamaması
  • Yoğun sevkiyat sebebi ile aynı gün dağıtımın yapılamaması
  • Teslimatların çeşitli sebeplere bağlı olarak gecikmesi, tahmini teslim süresinin uzaması,

gibi durumlar, sevkiyat sürecini müşteri nezdinde olumsuz bir izlenim bırakabilir. Bu sebeple gönderici taraf olumlu geri bildirimler için; iyi bir lojistik firması ve hızlı bir son adım uygulaması seçmelidir.